Dermatolog je lekar specijalista koji leči bolesti kože, kose i noktiju (kožne bolesti), a oblast medicine kojom se bavi se zove dermatologija

Venerolog je lekar specijalista koji leči  venerične bolesti, a oblast medicine kojom se bavi se zove venerologija

Dermato-kozmetolog je lekar dermatolog koji leči bolesti koje narušavaju estetski izgled kože (npr. akne), a oblast medicine kojom se bavi se zove kozmetologija

 

 

 

Kriohirurgija

Kriohirurgija je kontrolisano smrzavanje tkiva radi destrukcije kožnih promena ( bradavice šaka i stopala, moluske bradavice kod dece , polne bradavice-kondilomi, aktinične keratoze, seboroične keratoze). Kriohirurgija se izvodi tečnim azotom koji se nalazi na temperaturi od – 196o C . Koristi se krioboca i specijalni aplikatori (kriosonde) različitih veličina, u zavisnosti od dimenzija promene koja se tretira.

 

 

 

Elektrohirurgija kože

Elektrohirurgija kože obuhvata metode u kojima se koristi elektricitet radi beskrvnog uklanjanja promena na koži. Uklanjamo benigne promene kože (fibrome i papilome) lica, vrata, trupa i pazušne regije.

 

 

 

Akne

Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti. Skoro svaka osoba ima neki oblik akni za verme puberteta. Ponekad traju do četvrte decenije, ili čak tokom čitavog života. Zbog svoje lokalizacije na licu , akne predstavlaju psihosocijalni   problem za mnoge tinejdžere i mlade odrasle osobe.

Radi se o oboljenju koje nastaje na površinama koje su bogate sebacealnim (lojnim) žlezdama i karakteriše se seborejom (mašćenjem) kože i formiranjem komedona, upaljenih bubuljica i nastankom ožiljaka.

Savremena terapija može ublažiti težinu i tok bolesti, redukovati nastanak ožiljaka i poboljšati psihococijalno stanje pacijenta.

 

 

 

Hemijski piling

Hemijski piling je procedura prilikom koje se izvodi aplikacija hemijskog sredstva koje dovodi do ljuštenja kože (piling = ljuštenje kože). Tretman kao rezultat ima regeneraciju epidermisa i stimulaciju sinteze kolagena.
Postupak daje koži svežiji, mlađi izgled, povećava se elastičnost, poboljšava se turgor kože, smanjuju se bore i pigmentacije.

Preporučuje se za lepši, svežiji izgled kože, za uklanjanje pigmentacija od sunca (pre tretmana obavezna je dermoskopija!) kod akni, kao tretman za popravljanje izgleda masne kože sa proširenim porama, kao tretman za podmlađivanje zrele kože, kao i za uklanjanje nepravilnosti pušačke kože.

Pre prvog tretmana OBAVEZAN je dermatološki pregled radi utvrđivanja indikacija i mogućih kontraindikacija u cilju procene da li je pacijent odgovarajući kandidat za ovu vrstu tretmana.

 

Neinvazivni površinski piling nove generacije se može raditi tokom čitave godine , vreme oporavka je minimalno.

 

 

Dermoskopija

Dermoskopija (ELM-epiluminiscentna mikroskopija, dermatoskopija ) je dijagnostička metoda koja se koristi za rano otkrivanje raka kože.

Suština ove metode je da se uz pomoć aparata- dermoskopa (mikroskopa sa izvorom hladnog svetla) na kožnim promenama učine vidljivim strukture koje nije moguće videti golim okom. Morfološke strukture viđene dermoskopskom metodom imaju svoju direktnu korelaciju sa histopatološkim nalazom. U slučajevima dermoskopski potvrđenih benignih promena može izbeći nepotrebna biopsija.

U praksi, dermoskopija je bezbolna i neinvazivna površinska mikroskopija- pregled mladeža , koji omogućava rano otkrivanje raka kože i razlikovanje dobroćudnih mladeža od melanoma i drugih nemelanomskih tumora kože.

Šta se može pregledati dermoskopskim pregledom

  • mladeži
  • pigmentacije na dlanovima i tabanima
  • pigmentacije na ušnim školjkama
  • pigmentacije nokatnih ploča (šaka i stopala)
  • koža poglavine (trihoskopija)

Periodični pregledi mladeža

Redovni godišnji dermoskopski pregledi (periodični pregledi) predstavljaju ključnu tačku u prevenciji melanoma i nemelanomskih tumora kože.

Svaka promena na mladežu je alarm za hitan dermoskopski pregled!

-promena boje (mladež doboja tamniju boju, postaje svetliji ili se na mladežu pojavljuje nova boja).

-povećanje ili smanjenje debljine mladeža

-promena kože koja se nalazi oko mladeža (npr. crvenilo ili svetlija-tamnija boja kože oko mladeža)

-svrab, bol, osećaj nelagodnosti u predelu mladeža

-krvarenje mladež a, ili pojava ranice na mladežu koja ne zarasta

-novonastali mladeži ( posebno kod osoba starijih od 25 godina)

Koje osobe pripadaju visoko rizićnoj grupi za nastanak raka kože?

Ako se na vas odnosi bilo koja od navedenih stavki, OBAVEZNO se javite dematologu radi izvodjenja dermoskopskog pregleda

-imate osetljivu svetlu kožu

-imate puno mladeža (više od 50)

-u porodičnoj istoriji postoji podatak o raku kože

-imali ste melanom

-imate velike mladeže koji postoje od rodjenja

-imate mladež koji se menja u poslednje vreme

-ako ste imali opekotine od sunčanja u detinjstvu i adolescenciji

 

 

 

 

Dermoskopija nokta i nokatne regije

Melanom nokta predstavlja oko 1% svih kožnih melanoma i sumnja se može postaviti kod svih pacijenata koji imaju kliničku sliku pigmentovane trake na nokatnoj ploči. Pigmentacija nokatne ploče može biti prisutna i kod mnogih drugih bolesti sa povoljnom prognozom kao što su mladež nokta, lentigo nokta, pigmentacija uzrokovana nekim lekovima, hemoragija(krvarenje) ispod nokatne ploče, onihomikoza (gljivično oboljenje nokta). Postoje klinički i dermoskopski kriterijumi na osnovu kojih se može napraviti razlika između slučajeva kod koje je potrebno dermoskopski pratiti u vremenskim intervalima od 3-6 meseci ili koje je neophodno uputiti hirurgu radi izvođenja biopsije.

 

 

Gljivične infekcije kože


Kandidijaza, pityriasis versicolor i infekcije dermatofitima su površinske infekcije i ne penetriraju ispod površinskog sloja kože. Lečenje se sprovodi nakon specijalističkog pregleda i izvodjenja laboratorijske dijagnostike.

 

 

 

 

Dermatovenerološka ordinacija DERMALUX, Bulevar Zorana Đinđića 110, 11 070 Novi Beograd
tel: + 381 11 2601 709; +381 66 5504 180
Website by mzlaki-logo Studio Mzlaki